Meer biodiversiteit op je bord met de Blaarkop

Onlangs ging de campagne Eten tot het op is: meer biodiversiteit op je bord van start.
Deze campagne is gebaseerd op het in het Nederlands vertaalde boek Eten tot het op is van BBC-reporter Dan Saladino. In dit boek somt hij ruim 30 voedselproducten uit de hele wereld op die bedreigd en zeldzaam geworden zijn, waaronder het Franse Salers rund van de wereldberoemde gelijknamige kaas. Er zijn nog maar zo’n 20 producenten in Centraal Frankrijk hoog in de bergen. In de vertaling werd ook een Hoofdstuk ingeruimd over het Lakenvelder rund, omdat Saladino in zijn oorspronkelijke werk Eating to Extinction geen ruimte voor Nederlandse inbreng had gekozen. Om aan dit hiaat tegemoet te komen heeft Slow Food gemeend een extra uitgave van 12 in de Nederlandse Ark van de Smaak opgenomen items te publiceren, hierin een hoofdstuk over het Blaarkop rund en zijn zuivel en vlees, een voorloper van het in 2025 te verschijnen boek over vier eeuwen geschiedenis van de Blaere coe.
Slow Food wil hiermee graag aantonen dat niet het zwartbonte Holstein-Friesian rund (afkomstig uit de VS) het geëigende rund voor Nederland is maar het sobere en multifunctionele Blaarkoprund, zeg maar onze Polderpanda.

Wil je meedoen… kijk op Why Donate: https://whydonate.com/nl/fundraising/eten-tot-het-op-is

En op 31 januari deelnemen aan een Ark van de Smaak diner en minisymposium in Amsterdam.

Zie ook deze info die vermeld staat in de recente nieuwsmail van de SZH:

Slow Food lanceert crowdfundcampagne
Dinsdag 26 november ging de crowdfunding campagne Eten tot het op is in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam van start. Voorafgaand aan het programma organiseerde WUR student en SFYN-er Ada Korteknie een Erfgoed diner, dat ook tot doel had een groter gesprek rondom het behoud van oude kennis, tradities, rassen en gewassen op gang te brengen. De crowdfunding campagne, opgezet door Slow Food Amsterdam, loopt van eind november tot eind januari 2025 en wordt afgesloten met een unieke ‘Eten tot het op is’ conferentie & diner.